top of page

Rätt Bildstorlek

När vi tänker på SEO (sökmotoroptimering) fokuserar vi ofta på nyckelord, metabeskrivningar och länkar. Men en viktig faktor som ofta förbises är bildernas storlek och format på din hemsida. Att ha rätt bildstorlek kan göra en enorm skillnad inte bara för hur din hemsida ser ut, utan också för hur den presterar i sökmotorerna. Här är varför rätt bildstorlek är så kritisk för din SEO.


1. Förbättrad Laddningstid


Webbsidans laddningstid är en av de viktigaste faktorerna för både användarupplevelse och SEO. Stora, tunga bilder kan dramatiskt sakta ner din sida, vilket kan leda till högre avvisningsfrekvenser och sämre placeringar på sökmotorernas resultatsidor. Genom att optimera dina bilder till rätt storlek och format kan du minska laddningstiden avsevärt. Här är några tips:


  • Använd komprimeringsverktyg: Verktyg som TinyPNG eller ImageOptim kan hjälpa dig att minska filstorleken utan att förlora kvalitet.


  • Välj rätt format: JPEG för fotografier och bilder med många färger, PNG för grafik med få färger och transparens. WebP är också ett bra alternativ eftersom det ofta ger mindre filstorlekar utan att kompromissa med kvaliteten.


2. Responsiv Design


En responsiv webbdesign som ser bra ut på alla enheter är avgörande i dagens mobildominerade värld. Om dina bilder inte är anpassade för olika skärmstorlekar kan det leda till en dålig användarupplevelse och påverka din SEO negativt. Använd CSS och HTML5 för att säkerställa att dina bilder skalas korrekt på alla enheter.


  • Srcset-attributet: Genom att använda srcset kan du ange olika bildstorlekar för olika skärmbredder, vilket säkerställer att rätt bild laddas för rätt enhet.


  • Bildoptimering för mobila enheter: Se till att bilderna är anpassade för mindre skärmar så att de inte bara laddar snabbare, utan också ser bra ut.


3. Alt-text och Filnamn


SEO handlar inte bara om tekniska aspekter utan också om innehåll. Sökmotorer kan inte "se" bilder, så de förlitar sig på alt-text och filnamn för att förstå vad bilden föreställer. Att inkludera relevanta nyckelord i dessa attribut kan förbättra din SEO:


  • Beskrivande alt-text: Skriv korta, men informativa alt-texter som beskriver vad bilden visar och inkludera dina nyckelord naturligt.


  • Relevant filnamn: Ge dina bildfiler namn som beskriver bilden snarare än generiska namn som IMG_1234.jpg. Exempelvis, "hitta-rätt-bildstorlek-seo.jpg" är mycket bättre.


4. Bildsitemap


En bildsitemap är ett bra sätt att hjälpa sökmotorer att upptäcka alla bilder på din webbplats. Genom att inkludera en bildsitemap kan du säkerställa att alla dina bilder indexeras korrekt, vilket kan förbättra din synlighet i bildsökningar.


  • Generera en bildsitemap: Använd verktyg som Screaming Frog eller plugins som Yoast SEO för att skapa en bildsitemap och skicka den till Google Search Console.


SlutsatsAtt ha rätt bildstorlek och format på din hemsida är en kritisk del av en framgångsrik SEO-strategi. Genom att optimera bilder för snabbare laddningstider, anpassa dem för olika enheter, använda korrekt alt-text och filnamn samt inkludera en bildsitemap, kan du förbättra både användarupplevelsen och din synlighet i sökmotorerna. Investera tid i bildoptimering – det är en liten ansträngning som kan ge stora resultat.

bottom of page