top of page

Vad är metatags och meta-beskrivningar?

I den digitala världen är metatags och meta-beskrivningar två av de mest grundläggande men kraftfulla verktygen för att förbättra din webbplats synlighet och prestanda i sökmotorer. Trots deras betydelse är dessa element ofta förbisedda eller felaktigt använda. I detta blogginlägg kommer vi att utforska vad metatags och meta-beskrivningar är, varför de är viktiga, och hur du kan optimera dem för bästa resultat.


Vad Är Metatags?


Metatags är HTML-element som ger metadata om en webbsida. Dessa taggar placeras i sidhuvudet (head-sektionen) av HTML-koden och är inte synliga för användarna som besöker din webbplats. Här är några vanliga typer av metatags:


 • Title Tag (Titel-Tagg): Titeltaggen är kanske den viktigaste metataggen. Den definierar titeln på din webbsida och visas i sökmotorresultat och i webbläsarens titelrad. En bra titeltagg ska vara beskrivande och innehålla dina viktigaste nyckelord.

Exempel (html): <title>Guide till SEO: Så Här Optimerar Du Din Webbplats</title>


 • Meta Description (Meta-Beskrivning): Meta-beskrivningen är en kort sammanfattning av innehållet på din sida. Den visas ofta under titeltaggen i sökmotorresultaten och kan påverka klickfrekvensen (CTR) betydligt.

Exepmel (html): <meta name="description" content="Lär dig allt om SEO och hur du optimerar din


 • Meta Keywords (Nyckelord): Meta-nyckelord var tidigare en viktig del av SEO, men deras betydelse har minskat drastiskt över åren. Idag ignoreras de flesta av de stora sökmotorerna som Google dem helt.

Exempel (html): <meta name="keywords" content="SEO, sökmotoroptimering, Google, webbsynlighet">


 • Robots Meta Tag: Denna tagg instruerar sökmotorer om hur de ska indexera och följa länkar på din sida. Du kan till exempel använda den för att förhindra att sökmotorer indexerar en sida.

Exempel (html): <meta name="robots" content="noindex, nofollow">


Vad Är Meta-Beskrivningar?


Meta-beskrivningar är en delmängd av metatags och spelar en viktig roll i att förklara innehållet på din sida till både sökmotorer och användare. En bra meta-beskrivning kan öka din CTR, vilket i sin tur kan förbättra din ranking i sökresultaten. Här är några tips för att skriva effektiva meta-beskrivningar:


 1. Håll Det Kort och Koncist: Meta-beskrivningar bör vara mellan 150-160 tecken. Om de är för långa, kan de klippas av i sökresultaten.

 2. Inkludera Nyckelord: Använd viktiga nyckelord som relaterar till innehållet på sidan. Dessa ord kommer att bli fetade i sökresultaten, vilket gör dem mer synliga för användare.

 3. Skriv För Användare: Se till att beskrivningen är lockande och relevant för användaren. Tänk på det som en annons för din sida.

 4. Uppmana Till Handling: Om möjligt, inkludera en uppmaning till handling (CTA) som "Läs mer", "Lär dig hur", eller "Upptäck nu" för att uppmuntra klick.


Varför Är Metatags och Meta-Beskrivningar Viktiga?


 1. Förbättrad Synlighet: Titeltaggar och meta-beskrivningar är ofta det första en användare ser i sökresultaten. En välskriven titel och beskrivning kan få din sida att sticka ut och locka fler besökare.

 2. Ökad CTR: En relevant och lockande meta-beskrivning kan öka sannolikheten för att användare klickar på din länk i sökresultaten.

 3. Bättre SEO: Även om meta-nyckelord inte längre är viktiga för SEO, spelar titeltag


och meta-beskrivningar fortfarande en avgörande roll i sökmotoroptimering. Sökmotorer använder dessa element för att förstå innehållet på din sida och hur den relaterar till användarnas sökfrågor.


Hur Optimerar Man Metatags och Meta-Beskrivningar?


 1. Skriv Engagerande Titeltaggar:

 • Var specifik och relevant: Använd specifika och relevanta nyckelord som tydligt beskriver sidans innehåll.

 • Håll det kort: Håll titeltaggar under 60 tecken för att säkerställa att de inte blir avklippta i sökresultaten.

 • Inkludera varumärket: Om möjligt, inkludera ditt varumärkesnamn i titeltaggen för att öka igenkänningen.

 1. Skapa Lockande Meta-Beskrivningar:

 • Var informativ och lockande: Beskrivningen bör locka användaren att klicka vidare samtidigt som den ger en tydlig bild av sidans innehåll.

 • Använd rätt längd: Håll beskrivningen mellan 150-160 tecken för att säkerställa att hela texten visas i sökresultaten.

 • Inkludera en CTA: Uppmana användaren till handling med fraser som "Läs mer", "Upptäck", eller "Lär dig hur".

 1. Använd Strukturerad Data:

 • Schema.org Markup: Implementera strukturerad data med schema.org för att ge sökmotorer ännu mer information om din sida, vilket kan leda till förbättrade sökresultat med rich snippets.

 1. Testa och Uppdatera Regelbundet:

 • A/B-testning: Testa olika versioner av titeltaggar och meta-beskrivningar för att se vilka som ger bäst resultat.

 • Uppdatera vid behov: SEO är en ständigt föränderlig disciplin. Se till att regelbundet uppdatera dina metatags och meta-beskrivningar baserat på aktuella trender och resultat.


Exempel på Optimerade Metatags och Meta-Beskrivningar


Här är några exempel på hur du kan skriva effektiva titeltaggar och meta-beskrivningar:


 • Exempel 1: Blogginlägg om SEO

 • Titel: "10 Effektiva SEO-Tips för Att Öka Din Webbplats Synlighet"

 • Meta-beskrivning: "Lär dig de bästa SEO-strategierna för att förbättra din webbplats ranking på Google. Upptäck våra 10 effektiva tips för bättre synlighet och mer trafik."

 • Exempel 2: Produktsida för en e-handelsbutik

 • Titel: "Köp Bekväma Löparsko • r Online | Fri Frakt & Retur"

 • Meta-beskrivning: "Upptäck vårt utbud av bekväma löparskor för alla löpare. Fri frakt och retur på alla köp. Hitta dina nya favoritlöparskor idag!"

 • Exempel 3: Tjänstesida för en lokal hantverkare

 • Titel: "Professionell VVS-Tjänst i Stockholm | Snabb & Pålitlig Service"

 • Meta-beskrivning: "Behöver du en pålitlig VVS-tekniker i Stockholm? Vi erbjuder snabb och professionell service för alla dina VVS-behov. Kontakta oss för en kostnadsfri offert."


Slutsats


Metatags och meta-beskrivningar är grundläggande element i SEO som kan ha en betydande påverkan på din webbplats synlighet och trafik. Genom att skapa engagerande, relevanta och optimerade titeltaggar och meta-beskrivningar kan du locka fler besökare och förbättra din webbplats ranking i sökresultaten. Börja optimera dina metatags och meta-beskrivningar idag för att dra nytta av dessa kraftfulla verktyg.

bottom of page