top of page

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

I den digitala marknadsföringens värld dyker ofta förkortningarna SEO och SEM upp. För många kan de verka förvirrande och nästan utbytbara, men de representerar två olika men kompletterande strategier för att öka synligheten på nätet. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad SEO och SEM innebär, deras skillnader och hur de kan användas tillsammans för att maximera din digitala närvaro.

Vad är SEO?


SEO står för Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering på svenska. Det handlar om att förbättra en webbplats innehåll och struktur för att den ska ranka högre i sökmotorernas organiska (icke-betalda) resultat. SEO fokuserar på flera olika aspekter, inklusive:


 • On-page SEO: Detta inkluderar att optimera webbsidans innehåll, använda relevanta nyckelord, skapa engagerande och högkvalitativt innehåll, och säkerställa att webbsidan är tekniskt optimerad (t.ex. snabb laddningstid, mobilvänlighet).


 • Off-page SEO: Detta handlar om att bygga auktoritet och trovärdighet för din webbplats genom att få länkar från andra betrodda webbplatser, sociala signaler och andra externa faktorer.


 • Teknisk SEO: Här handlar det om webbplatsens backend, som webbplatsarkitektur, kodningsstandarder, och serverprestanda.


Målet med SEO är att långsiktigt bygga en stark, trovärdig webbplats som attraherar och behåller besökare genom att möta deras informationsbehov och sökvanor.


Vad är SEM?


SEM står för Search Engine Marketing, eller sökmotormarknadsföring. Detta inkluderar allt som SEO omfattar, men också betalda annonseringsstrategier för att öka synligheten i sökmotorernas resultatsidor (SERP). Den mest kända formen av SEM är Google Ads, där företag betalar för att deras annonser ska visas högst upp eller längst ner på sökresultatsidorna. SEM omfattar:


 • Betald sökannonsering (PPC): Pay-Per-Click annonsering innebär att du betalar varje gång någon klickar på din annons. Detta ger omedelbara resultat och kan vara mycket effektivt för att driva trafik till din webbplats.


 • Displayannonsering: Dessa annonser visas på andra webbplatser som en del av Googles displaynätverk. De kan vara i form av text, bild, video eller interaktiva annonser.


SEM tillåter företag att snabbt synas på första sidan i sökresultaten, vilket kan vara ovärderligt för nya webbplatser eller kampanjer.


Skillnader Mellan SEO och SEM


Kostnad


 • SEO: Är i huvudsak en investering i tid och resurser. Det tar tid att se resultat eftersom det handlar om organiskt växande av webbplatsens trovärdighet.


 • SEM: Involverar en omedelbar kostnad eftersom du betalar för varje klick eller visning. Du ser resultat så snart du startar din kampanj.


Tid


 • SEO: Är en långsiktig strategi. Det kan ta månader att se betydande resultat, men dessa resultat kan också vara långvariga.


 • SEM: Ger snabba resultat. Du kan lansera en kampanj och börja få trafik omedelbart.


Hållbarhet


 • SEO: Bygger långsiktig hållbarhet och trovärdighet för din webbplats. När du väl har en stark SEO-strategi kan den generera trafik kontinuerligt utan extra kostnader.


 • SEM: Trafiken slutar så snart du slutar betala för annonser. Det är effektivt för kortsiktiga kampanjer eller specifika målgrupper.


Hur Kan SEO och SEM Användas Tillsammans?


SEO och SEM fungerar bäst när de används tillsammans. Medan SEO bygger långsiktig trovärdighet och stabil trafik, kan SEM ge omedelbar synlighet och resultat. Här är några sätt att kombinera dem:


 • Startfasen: Använd SEM för att driva trafik till en ny webbplats medan du arbetar på att förbättra din SEO.


 • Datainsamling: Använd SEM för att testa vilka nyckelord som fungerar bäst och använd denna data för att informera din SEO-strategi.


 • Öka synligheten: Kombinera SEO och SEM för att dominera både organiska och betalda sökresultat för viktiga nyckelord.


Att förstå skillnaderna och synergierna mellan SEO och SEM är avgörande för att skapa en framgångsrik digital marknadsföringsstrategi. Genom att balansera och integrera dessa två metoder kan du maximera din webbplats synlighet och uppnå dina affärsmål på både kort och lång sikt.

bottom of page